Kurum, iki ana birimden oluşmaktadır: Arşiv ve Müze
Kent Arşivi, İzmir´in tarih ve kültür birikimini yansıtan her türlü materyali, derlenmiş ve tasnif edilmiş bir şekilde barındırmayı amaçlamaktadır; ancak, arşiv yalnızca bir belge deposu niteliği taşımamaktadır. Zira, İzmir Kent Arşivi´nde toplanan materyaller, bilimsel yöntemlere göre tasnif edilmekte olup bilgisayar teknolojisinin bütün imkanları kullanılarak araştırılmaya açık hale getirilmektedir.
İzmir´in tanık olduğu uygarlıklar silsilesi, Osmanlı döneminde sahip olduğu büyük kültürel birikimi, bu kentin uluslararası bir kimliğe kavuşmasını sağlamıştır. Dolayısıyla kurulan arşivin; tarih, sanat tarihi, mimari, etnografya, arkeoloji vb. sosyal bilimler bağlamında uluslararası entellektüel ilginin adresi olması hedeflenmektedir. Bu özelliği sayesinde Arşiv’in, İzmir´in tarihsel bağlarının bulunduğu Venedik, Floransa, Cenova, Dubrovnik, İskenderiye, Marsilya, Londra, Amsterdam ve Rotterdam gibi pek çok kentle akademik ilişki kurma şansı doğacaktır. Belge değişimi, yapılan ortak projeler, düzenlenen kongre ve sempozyumlar aracılığıyla, İzmir ile söz konusu kentler arasında sürekli bir bağ oluşumuna zemin hazırlanacaktır. Akademik bağlamda nitelendirilebilecek bu ilişkinin yanı sıra, iş insanları arasında yapılacak anlaşmalar ve belediyelerce yapılacak işbirlikleri de mevcut ilişkilerin daha da güçlenip gelişmesine katkı sağlayacaktır.
İzmir Kent Arşivi, eski İtfaiye binasının ikinci katında bulunmaktadır. Bu katta, arşivin araştırma salonu ve teknik birimlerin yanı sıra gerçekleştirilecek projelerin hazırlık çalışmalarını yürüten görevlilere ait ofisler yer almaktadır. Araştırma salonunda, her biri arşiv veri tabanına bağlı olan özel olarak tasarlanmış 24 adet bilgisayarlı çalışma masası yer almaktadır. Araştırmacılar, bu salonda arşivlenmiş olan belgelere ve fotoğraflara ulaşabilmektedir.
1930-32 yılları arasında inşa edilen itfaiye binası, erken cumhuriyet dönemi mimarisinin etkilerini taşımaktadır. Binanın mimarı Mesut Özok’tur. Neredeyse tamamı yanıp kül olmuş bir kentin gelecekte de aynı yıkımı yaşamaması için, dönemin kıt kaynaklarından ayrılan tahsisatla yapılan ilk yatırımlardan biri itfaiye binası olmuştur.
APİKAM KOLEKSİYONU HAKKINDA
İzmir´in tarih ve kültür birikimini yansıtan Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi, her türlü arşivsel materyali bilimsel yöntemlere göre tasnif ederek ve bilgisayar teknolojisinin bütün imkanlarından yararlanarak araştırılmaya açık hale getirmeyi amaç edinmiştir. Bu kapsamda yer alan arşivsel materyaller; Belge, Defter, Görsel Belge, Kitap, Süreli yayınlar, Yazma ve Nadir Eserler gibi kategorilere ayrılarak online olarak araştırmacı hizmetine sunulmuştur.
SÜRELİ YAYINLAR GRUBU
Gazete
Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi ile İzmir Milli Kütüphane arasında yapılan protokol sonucu 1877-1928 yılları arasında basılmış olan ve Kütüphane koleksiyonunda yer alan İzmir yerel basınına ait tüm gazeteler cilt bazlı tasnif edilerek ve teknolojinin sunduğu tüm imkanlardan yararlanılarak dijital ortama aktarılmış, araştırmacı hizmetine sunulmuştur. 1928 yılı sonrası Latin harfleriyle basılmış gazetelerin ise 1940 yılına kadar olan bölümü dijital ortama aktarılmıştır. Çalışmalar devam etmektedir.
Bülten
İzmir ve çevresine ait bilgilendirme amacıyla hazırlanmış resmi duyurular, kurum çalışma raporları ve bilimsel araştırma özetleri hakkındaki yayınlar bu bölümde yer almaktadır.
Dergi
Sayfa sayısı, düzeni, biçimi ve içindeki yazılar bakımından gazeteden ayrı özellikler gösteren aylık, on beş günlük ya da haftalık gibi çeşitli dönemlerde yayımlanan bilim, sanat, siyaset gibi konulardaki muhtelif tarihlere ait yayımlar bu grupta yer almaktadır.
Salname
İslam Araştırmaları Merkezi(İSAM) izni ile paylaşıma açılmış olan ve Osmanlı Devleti'nde bir yıllık olayları göstermek amacıyla hazırlanan Aydın Vilayeti Salnameleri herhangi bir kâr amacı gütmeden pdf şeklinde bu grupta yer almaktadır.
Yıllık /Andaç / Nevsal / Almanak
Yılda bir çıkan ve o yıla özgü belirli bir alan ya da konuya ilişkin olayların anlatıldığı yayınlar bu grupta yer almaktadır.
DEFTER GRUBU
İzmir ve çevresine ilişkin Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi'ne ait kurumsal defterler (Şer’iye Sicilleri, İzmir Belediyesi Meclis Karar Tutanakları) ve şahıslara ait çeşitli kimlik, günlük, hatıra defteri, vb. ciltli arşivsel materyallerin yer aldığı gruptur.
Meclis Karar Tutanakları
İzmir Belediyesi Meclisi'nin 1930-1980 yıllarına ait Meclis Karar Tutanakları bu bölümde yer almaktadır.
Şer'iye Sicilleri
Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi'ne Ankara Milli Kütüphane'den protokol yoluyla dijital kopyaları alınan ''Aydın Vilayeti Merkez Sancağı İzmir ve kazalarına ait Şer'iye Sicilleri''nin tamamı bu bölümde yer almaktadır.
YAZMA ve NADİR ESERLER GRUBU
İzmir Milli Kütüphane'den protokol yoluyla Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi koleksiyonuna kazandırılan Aydın Vilayeti'ne dair basım tekniği ile değil doğrudan elle yazılmış din, bilim, kültür, sanat konulu eserler bu grupta yer almaktadır.
BELGE GRUBU
Kartografik Belge
İzmir ve çevresine ait harita, plan, kroki ve proje vb. belgeler bu bölümde yer almaktadır.
Sesli ve Görüntülü Belge
İzmir ve çevresine ait belgesel, film, televizyon haberi, müzikal eserler ve tarihsel konularda gerçekleştirilen çalıştay, sempozyum, söyleşi ve sözlü tarih çalışmalarının bulunduğu bölümdür.
Yazılı Belge
İzmir ve çevresinin tarihi birikimini yansıtan her türlü yazılı belge (evrak, vesika, defter, makale, mühür, damga, afiş, ilan, poster, vb.) bu bölümde yer almaktadır.
GÖRSEL BELGE GRUBU
İzmir ve çevresinin tarihine ışık tutan; gravür, kartpostal, minyatür, albüm, fotoğraf, fotokart, tablo, iki veya üç boyutlu görsel malzeme, broşür, takvim vb. gibi görsel belgeler bu bölümde yer almaktadır.
KİTAP GRUBU
APİKAM'a satın alma yolu ile kazandırılmış veya Orhan Koloğlu, Ahmet Piriştina gibi İzmir'e değer katan kişi ya da kurumlar tarafından orijinal/dijital kopya olarak bağışlanmış İzmir Kent tarihi ile ilgili yayınlar (Ansiklopedi, kitap ve sözlük vb. gibi) bu bölümde yer almaktadır.
İZMİR YEREL BASINI HAKKINDA
Yerli Gazeteler
İzmir'de İlk Resmi Gazete: Aydın
Bugünkü İzmir, Manisa, Aydın, Denizli ve Muğla vilayetinin resmi gazetesi Aydın, 1869 yılının Temmuz ayından itibaren çıkmaya başlamıştır.
İzmir'de İlk Özel Türk Gazetesi: Devir
İzmir'de Vilayet gazetesi olan Aydın dışında yayınlanan ilk özel Türk gazetesi, 24 Ağustos 1872 tarihinde Mehmet Salim tarafından yayınlanmaya başlanan Devir gazetesidir.
Akın
Günlük, siyasi bir gazete olan Akın; 10 Ekim 1935 tarihinde yayınlanmaya başlamıştır. Gazetenin sahibi ve yazı işleri müdürü Süreyya Karakaplan'dır. İdarehanesi ve basım yeri Yemiş çarşısında bulunan Sühulet matbaasıdır.
Ahali
Agah Sabri tarafından çıkarılmıştır. 1924 yılında 104 sayı olarak yayımlamıştır. Gazetenin üzerinde “Tarih-i tesis İkinci İnönü sen-i devriyesi” ibareleri yazılıdır. Matbaa ve idarehanesi İzmir Belediye civarında Keresteciler'de bulunmaktadır. Yazı işleri müdürü Abdurrahman Şerif'tir.
Ahenk
Mehmet Necati, Ali Nazmi ve Cevriye İsmail tarafından çıkartılan gazetenin ilk sayısı 21 Şubat 1895'de yayınlanmıştır. Gazetenin mesul müdürü Süleyman Şevket; başyazarı Refik Nevzad ve Mehmet Şevki'dir. Ahenk gazetesi İzmir'de uzun süre istikrarlı bir şekilde yayınlanmış nadir gazetelerden birisidir. Türkiye'nin tanınmış pek çok yazarı Ahenk'te yazmıştır. İstibdat dönemi, II. Meşrutiyet, Balkan ve Birinci Dünya Savaşı, Cumhuriyet dönemine ait pek çok ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Ahenk önemli bir kaynaktır. Gazete 1930'lu yıllardan sonra kapanmıştır.
Asil Millet
1951 yılında çıkarılmaya başlanan gazete kendisini siyasi, içtimai, iktisadi, milliyetçi haftalık bir gazete olarak tanımlamıştır. Hasan Başyıldız'ın sahibi olduğu gazetenin yazı işleri müdürü Naci Göle'dir. İzmir'de Reklam matbaasında basılmıştır.
Asil Hücum
28 Mart 1953 tarihinde yayın hayatına başlayan haftalık siyasi bir gazetedir. Sahipleri Hasan Başyıldız ve Nihad Paykoç olan gazetenin yazı işleri müdürlüğünü Ali Rıza Şanoğlu yapmıştır. Anadolu matbaasında basılmıştır.
Asrın Çucuğu
Cumartesi günleri çıkan çocuk gazetesidir. İlk nüshası 4 Kasım (İkinci Teşrin) 1939'da çıkarılan gazetenin son sayısının tarihi 20 Nisan 1940'tır.
Bülbül
1937 yılında yayınlanmaya başlayan Bülbül, sadece pazartesi günleri çıkmıştır. Edebi, siyasi ve mizahi bir gazetedir.
Çapkın
Hancızade Mehmed Sabri tarafından çıkarılmıştır. Haftalık olarak Cuma günleri yayınlanmıştır. İlk sayısı31 Ağustos 1909'da çıkarılan gazete, siyasi ve edebi bir yayın organıydı.
Dava
1949 yılında yayın hayatına başlayan gazetenin sahibi ve yazı işleri müdürü M. Samim Akay'dır. İzmir'de Devrin basımevinde basılan gazete haftalık siyasi bir gazeteydi.
Demokrat Torpil
Demokrat Parti yanlısı bir yayın politikası izleyen gazete, 19 Haziran 1950 tarihinde çıkarılmaya başlanmıştır. Haftalık olarak çıkan gazete kendini “siyasi, mizahi, içtimai, demokrasinin bekçisi ve milliyetçi” bir gazete olarak tanımlamaktadır.
Dokuz Eylül
1946 yılından itibaren her hafta perşembe günleri yayınlanan siyasi, milliyetçi gazete, Dokuz Eylül'ün imtiyaz sahibi Doktor Lebit Fehmi Yurdoğlu, neşriyat müdürü Kemal Özertem'dir. Ticaret-Borsa-Piyasa matbaasında basılmıştır.
Demokrat İzmir
1946 yılının ilk aylarında yayın hayatına başlayan Demokrat İzmir gazetesinin sahibi ve yazı işleri sorumlusu Nihad Kürşad'dır. Gazete Ticaret matbaasında basılmıştır. Gazete 1950 seçimleri öncesi ve sonrasında Demokrat Parti yanlısı bir yayın politikası izlemiştir. Bu tutumunu sonraları değiştirmiş, DP aleyhinde ağır bir muhalefet yapmaya başlamıştır. 1959 yılında gazeteye bir saldırı olmuş ve gazetenin matbaası tahrip edilmiştir. Olayla ilgili soruşturma açılmış ve dava İzmir Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmüştür. İzmir'de görülen davanın sanıkları Balmumcu Sıkıyönetim Tutukevine nakledilip duruşma günlerinde Yassıada'ya getirilmiştir. Bu olay tarihe “Demokrat İzmir Gazetesi Davası” olarak geçmiştir.
Ege Ekspres
19 Temmuz 1952 tarihinde yayınlanmaya başlanan günlük siyasi bir gazetedir. Gazete, Nihat Kürşat ve iki arkadaşı tarafından kurulmuştur.
Ege Ekonomi
20 Ağustos 1968 tarihinde yayınlanmaya başlayan gazetenin imtiyaz sahibi Hasan Güven'dir. Genel müdürlüğünü Kazım Yenisey'in yaptğı gazete; kendisini ticari, sanayi, tarım ve turizm gazetesi olarak tanımlamıştır. İdarehanesi Gazi bulvarında bulunan gazetenin yazı kurulunda Haydar Aryal, Hilmi Öztarhan, Sabri Süphandağlı, Doçent Doktor İlter Akat, Necdet Öklem, Doktor Aydemir Aşkın ve Baki Levent yer almaktaydı.
Ege
24 Şubat 1935'ten itibaren günlük olarak çıkarılmaya başlanan siyasal bir gazetedir. Sahibi M.Faik, yazı işleri sorumlusu Avukat Bedri İlhan olan gazetenin idarehanesi ve basım yeri Gazi bulvarında Ticaret matbaasıdır.
Efe
4 Temmuz-27 Eylül 1936 tarihleri arasında çıkan gazetenin sahibi ve neşriyat müdürü İzmir'in tanınmış gazetecilerinden Mehmet Sırrı (Sanlı)'dır. Halkın Sesi matbaasında basılan gazete kendisini İzmir'in “biricik siyasal halk gazetesi” olarak tanımlamıştır. Gazete sadece cumartesi günleri çıkmıştır.
Feryad
Gazetenin imtiyaz sahibi, müdürü ve sermuharriri Hamid Subhi Bey'dir. 1909 yılında yayın hayatına başlaya gazete haftada bir defa yayınlanmaktadır.
Güzel İzmir
6 Ağustos 1947'de yayın hayatına başlayan gazetenin sahibi ve yazı işleri müdürü Orhan Kaftancı'dır. İdarehanesi İkinci Beyler sokağında bulunan gazete, Ahenk basımevinde basılmıştır.
Günaydın
6 Mart 1958 tarihinden itibaren yayınlanmaya başlayan gazetenin sahibi ve yazı işleri müdürü Mehmet Kızılkent'tir. Kendisini müstakil siyasi bir gazete olarak tanımlayan gazetenin idarehanesi Veysel Çıkmazı Maarifet Hanı No:33/1, basım yeri Gece Postası matbaasıdır.
Haber
10 Ekim 1957 tarihinde yayın hayatına başlayan gazetenin sahibi M. Ali Keskin, yazı işleri müdürü Nuri Nencan'dır. İdarehanesi Halim Alanyalı pasajında bulunan gazete, kendisini “günlük siyasi bir gazete” olarak tanımlamıştır. Haber'in basım yeri İstikamet matbaasıdır.
Halkın Sesi
Gazete, Mehmet Sırrı (Sanlı) tarafından 15 Haziran 1930 tarihinden itibaren yayınlanmaya başlamıştır. Mehmet Sırrı Bey gazetenin kurucusu, sahibi ve başyazarıdır. Mehmet Sırrı, Mütareke, Milli Mücadele ve Cumhuriyet dönemlerinde İzmir'in tanınmış gazeteci ve yazarlarından biridir. Gazete, 1965 yılına kadar çıkarılmaya devam etmiş; böylece İzmir'in en uzun ömürlü gazeteleri arasına girmiştir.
Her Sabah
1948 yılından itibaren yayınlanmaya başlayan günlük siyasi bir gazetedir.
Hür Ege
4 Haziran 1952 tarihinde yayın hayatına başlayan gazetenin sahipleri İ.Havlıca ve Naci Göle'dir. Mesul müdürlüğünü Naci Göle'nin yaptığı gazete, Üstün Sanat matbaasında basılmıştır. Tarafsız siyasi bir gazetedir.
Hür İzmir
1953 yılında yayınlanmaya başlayan gazetenin sahibi Cezmi Özyürekli'dir. İdarehanesi Kestelli caddesinde bulunan gazetenin yazı işleri müdürü Mehmet Akayoğlu'dur. Üstün Sanat matbaasında basılmıştır.
Hürriyet
5 Ekim 1930 tarihinde yayın hayatına başlayan gazetenin sahibi ve başyazarı Mahmut Reşat'tır. Gazetenin İzmir kültür ve sanat hayatına en önemli katkısı Heveskaran Cemiyeti Reisi Sami Bey'in hatıralarını yayınlamış olmasıdır. Bu hatıralar İkinci Meşrutiyet'in ilanından sonra İzmir'de başlayan tiyatro faaliyetleri hakkında oldukça aydınlatıcı bilgiler içermektedir.
Hizmet
Tevfik Nevzat ve Halit Ziya Uşaklıgil tarafından çıkartılan gazetenin İzmir basın tarihinde seçkin bir yeri vardır. Hizmet, yazı, edebiyat ve kültür yaşamında derin izler bırakmıştır. Abdullah Cevdet, Tokadızade Şekip, Ali Şadi, Ferit Ragıp, Hüseyin Avni Hizmet'te yazıları çıkan isimler arasındadır. İlk sayısı 13 Kasım 1886'da yayınlanan gazete İzmir Vilayet matbaasında basılmıştır. İdarehanesi İzmir Kemeraltı'nda Hacı Ali Paşa Hanı'nda 30 numaralı odaydı.
Hukuk-u Beşer
Hukuk-u Beşer gazetesi 1918-1919 yılları arasında yayınlanmış günlük bir gazetedir. Başyazarı Hasan Tahsin Receb, mesul müdürü Doktor Avni Muhiddin'dir. İdarehanesi Frenk mahallesinde Bakırcıyan Ferhanesi numarası 47-49'dur.
Işık
1932 yılında yayın hayatına başlayan gazetenin imtiyaz sahibi Rusçuklu Fatih Bey'dir. Neşriyat müdürlüğünü İbrahim Bey'in yaptığı gazetenin idarehanesi Cezayer Hanı sokağındadır. Sadece cumartesi günleri çıkmış ve Cumhuriyet matbaasında basılmıştır.
İttihad
Bekir Behlül tarafından çıkarılan gazete İttihad ve Terakki Cemiyeti'nin yayın organıydı. 25 Eylül 1908'de yayın hayatına başlamıştır. Cuma hariç her gün yayınlanmıştır. Siyasi, ilmi ve edebi Osmanlı gazetesidir. Muharriri ve mesul müdürü Hafız İsmail'dir.
İzmir
Bıçakçızade Hakkı tarafından 29 Mart 1877 tarihinde çıkarılmıştır. Cuma ve pazar günleri dışında her gün yayınlanan İzmir gazetesinin içeriği ile ilgili olarak “Menafi-i vataniye ve havadis-i umumiye'den bahseder” denilmektedir. Gazetenin basım ve idare yeri Frenk mahallesi Baltacı Ferhanesi'nde bulunan özel bir daireydi.
İzmir Haber
10 Ağustos 1958'de yayınlanmaya başlayan gazetenin imtiyaz sahibi Şükriye Haliloğlu, yazı işleri müdürü V. Azmi Ertan'dır. Haftalık siyasi bir gazete olan İzmir Haber, Gece Postası matbaasında basılmıştır.
İzmir Postası
1922 yılında yayın hayatına başlayan İzmir Postası günlük, bağımsız, siyasi bir gazetedir.
İzmir Esnaf Ve Sanatkarları Sesi
15 günde bir çıkan gazetenin sahibi İzmir Esnaf Kefalet Kooperatifi adına Salih Kosova'dır. Doğu matbaasında basılan gazetenin yazı işleri müdürü Doktor Rasih Yanardağ'dır. 1955 yılında yayın hayatına başlamıştır.
Kave
Orman İdaresi Dava Vekili Rıfat Bey tarafından çıkarılmıştır. İdarehanesi İzmir'de Yusufoğlu Hanı'nda olan gazete haftalık olarak yayın yapıyordu. İlk sayısı 16 Aralık 1908'de çıkmıştır.
Köylü
İzmir'de 21 Ağustos 1908'de yayın hayatına başlayan gazete, Mehmed Refed ve eski Aydın mebusu İsmail Sıtkı tarafından çıkarılmıştır. Kısa sürede İzmir'in en çok satan gazeteleri arasına giren Köylü'nün dilimizin sadeleşmesinde önemli bir yeri bulunmaktadır; ancak, sonraları Kuva-yı Milliye'ye karşı bir yayın politikası izlemiştir.
Müsavat
Muhami Mehmed Sadık Bey tarafından 1918-1919 yılları arasında çıkarılan siyasi bir gazetedir. Gazetenin başyazarı İbn Nazım Ferid, yazı işleri müdürü M.Tahir'dir.
Parti
28 Temmuz 1954 tarihinde yayın hayatına başlayan gazete, Demokrat Parti yanlısı haberleriyle dikkat çekmektedir.
Posta
8 Haziran 1956 tarihinde yayın hayatına başlayan gazete, haftalık siyasi konuları ele almaktadır. Sahibi Sedat Özkavalcıoğlu'dur.
Sada-yı Hak
Mehmet Sırrı tarafından 24 Mayıs 1919'da yayına girmiştir. Tek sayfa olarak çıkan gazete her gün yayınlanmıştır. Gazetenin idarehanesi İzmir'de Beyler Sokağında Darüleytam binasıydı. İşgal döneminde sansür nedeniyle fazla bir etkinlik gösteremeyen gazete Cumhuriyet döneminde daha zengin bir içerikle çıkmıştır.
Sabah Postası
27 Haziran 1935'te günlük olarak yayınlanmaya başlanan Sabah Postası'nın sahibi Süreyya Karakaplan, neşriyat direktörü ise Avukat Bedri İlhan'dır. Gazetenin idarehanesi ve basım yeri Yemiş Çarşısı'nda bulunan Sühulet matbaasıdır.
Selamet
Gazete, Osmanlı Sulh ve Selamet Cemiyeti tarafından 1919 yılında yayınlamaya başlanmıştır. Gazetenin mesul müdürü Doktor Avni Muhiddin, başyazarı Hasan Tahsin Receb'tir. Günlük olarak çıkan gazetenin idarehanesi Frenk mahallesinde Bakırcıyan Ferhanesi numara 47-49'dur.
Son Hizmet
21 Haziran 1959 tarihinden itibaren yayın hayatına başlayan gazete, haftalık olarak çıkarılıyordu. Sahibi ve yazı işleri müdürü Halil Bedi Fırat, idari işler sorumlusu Vefik Tapkan olan gazete İstikamat Gazetesi matbaasında basılmıştır.
Şule-i Edeb
6 Şubat 1897 tarihinde çıkarılmaya başlayan Şule-i Edeb haftalık fen ve edebiyat gazetesiydi. Gazete Kışla-yı Hümayun Bahçesi ve Hamidiye çeşmesi karşısında bulunan “Ahenk” matbaasındaki bir bölümden idare edilmiştir. Müdürü ve başmuharriri Mehmet Şekib Bey'dir
Ticaret Postası
Sadece cuma günleri çıkan ticaeri, iktisadi ve siyasi bir gazetedir. Yazı işleri müdürünün Mustafa Kapkın olduğu gazetenin idarehanesi Karşıyaka'dadır. Gazetenin sahibi Hulusi Günay'dır.
Türk Sesi
İzmir'in kurtuluşundan sonra çıkan ilk Türkçe gazetedir. İlk nüshası bulunmadığından 27 Mayıs 1923 tarihinde çıkarıldığı tahmin edilmektedir. Gazetede edebi konular, tarih ve sosyoloji incelemeleri önemli bir yer tutmaktadır. Çağdaş bir yayın politikası ve zengin bir içerikle çıkmıştır. İdare merkezi Kestane Pazarı'nda 57 numaradır.
Türk İli
Nazmi Sabık tarafından çıkarılmıştır. 21 Ekim 1924 tarihinde yayımlanmaya başlanmıştır. İzmir Vasıf Hoca sokağında Nazmi Sadık matbaasında basılmıştır. Gazetede, İzmir'in yeniden yapılanması, kentin sosyal, ekonomik ve kültürel gelişmesinde öncelik tanıyan yazılara yer verilmiştir. Güncel ve siyasal ağırlıklı bir gazetedir.
Teşhir
Dava vekili Girit'lili Hasan Fevzi tarafından İzmir Yemiş çarşısında 17 şubat 1912'de çıkarılmıştır.
Yanık Yurd
Cumartesi hariç her gün yayınlanan gazetenin başyazarı Zeynel Besim'dir. İdarehanesi İzmir Kemeraltı'nda Gaffarzade Hanı'ndaki özel dairedir. Gazetenin mesul müdürü Cem Cemal, umum müdürü M.Reşat'tır.
Yeni Asır
İlk sayısı 31 Ağustos 1895 tarihinde “Asır” adıyla Selanik'te çıkmıştır. İlk sayısındaki bilgilere göre Yeni Asır gazetesinin imtiyaz sahibi Abdurrahman Nafiz, müdürü ve başyazarı Fazlı Necip'tir. Gazete, 1924 yılında Ali Şevket tarafından İzmir'de çıkarılmaya başlanmıştır.
Yeni Gün
3 Eylül 1918'de dönemin tanınmış gazetecilerden Yunus Nadi tarafından İstanbul'da kuruldu. 16 Mart 1920'de İstanbul'un işgalinden bir gün sonra gazetesi İngilizler tarafından kapatılan ve Anadolu'ya kaçmak zorunda kalan Yunus Nadi, 10 Ağustos 1920'den itibaren gazetesini “Anadolu'da Yeni Gün” adıyla çıkardı ve Anadolu'daki milli mücadeleyi desteklemeye devam etti. Gazete, 11 Mayıs 1924'e kadar Ankara'da yayımlandı. 19 Temmuz 1925 tarihinden itibaren İzmir'de yayınlanmaya başlandı. Alt başlığında “Cuma ertesinden maada her gün sabahları neşrolunur siyasi Türk gazetesi” yazmaktadır. Gazetenin sahibi ve başyazarı Yunus Nadi'dir.
Yeni Yol
24 Haziran 1935 tarihinde günlük olarak çıkarılmaya başlanan siyasi bir gazetedir. Sahibi ve neşriyat amiri Bedri İlhan olan gazetenin idarehanesi Emirler çarşısı No:9-10'da bulunmaktaydı.
Yürgü
5 Nisan 1935'te çıkarılmaya başlanan gazetenin imtiyaz sahibi Süreyya Karakaplan, neşriyat amiri Bedri İlhan'dır. Ticaret matbaasında basılan gazetenin idarehanesi Gazi Bulvarı Yeni Tuhafiyeciler Çarşısı No:28'dir.
Zaman
1956 yılından itibaren çıkan, günlük, siyasi içerikli gazetenin sahibi ve yazı işleri müdürü Nedim Çapman'dır. İzmir Gazeteciler Cemiyeti üyesi ve 2010 Hasan Tahsin Basın Hizmet Ödülü sahibi Nedim Çapman 2012 yılında hayata veda etmiştir.
Zafer
10 Eylül 1954 tarihinde yayın hayatına başlayan gazetenin mesul müdürü Mustafa Şevket Tarı'dır. İdarehanesi Anafartalar caddesinde olan gazete kendisini günlük siyasi bir gazete olarak tanımlamıştır.
Zeybek
II.Meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemlerinde İzmir'in popüler gazetecilerinden olan Kantarağasızade Ömer Selahattin'in çıkardığı Zeybek gazetesi yine dönemin kısa süreli çıkmış yayınları arasındadır. 22 Teşrinisani (Kasım) 1334/1918-18 Kanunievvel (Aralık) 1334/1918 tarihleri arasında dört sayı olarak çıkmıştır. Gazetenin idarehane ve matbaası İzmir'de Kemeraltı'nda Marifet matbaasıdır.
Ziraat ve Ticaret Gazetesi
Yayın hayatına 6 Mayıs 1907 yılında başlamıştır. Haftalık yayınlanan, resimli fen ve iktisat dergisinin imtiyaz sahibi ve baş yazarı Salih Zeki'dir.
Yabancı Gazeteler
Arselus
Gazetenin sorumlu müdürü ve başyazarı L. Valtazar'dır. Ermenice olan gazete, 15 günde bir çıkmıştır. Merkezi Selvili Han'da bulunmaktaydı.
Ameltia
1830'lardan itibaren yayınlanmaya başlayan Rumca gazetenin müdürleri S. Solomonidis ve G. İperidis'dir. Anadolu'da çıkarılan en eski gazete olarak bilinmektedir.
Armonia
1881 yılında İzmir'de yayınlanmaya başlayan gazete, Yeorgios sokağında basılmıştır. Salı günleri ve bayramlar hariç her gün yayınlanmıştır. Gazetenin müdürlüğünü M. Serzanis yapmıştır.
Courrier de Smyrne
Alexandre Blacque tarafından 1828 yılından itibaren çıkartılmaya başlanmıştır.
İmerisia
İzmir'de rıhtım üzereinde Armao pasajında çıkarılmıştır. Bayramlar hariç her gün yayınlanan bir gazetedir. Gazetenin sorumlu müdürlüğünü N. Çürükoğlu yapmıştır.
Journal de Smyrne
Sorumlu müdür ve başyazarı A. Arlo olan gazete haftada bir defa çıkmıştır. Yazıhanesi İngiliz iskelesindedir.
La Bulletin de Smyrne
Sorumlu müdürü Simon Ru olan gazetenin yazarları S. Ru ve A. Viraki'dir. Günlük olarak çıkan gazetenin yazıhanesi Sponti pasajındaydı.
La Reforme
Sorumlu müdür ve yazarı St. Oksan olan gazetenin yazıhanesi Frenk mahallesinde İnsuiton pasajında bulunmaktaydı. Haftada 1 defa çıkmıştır.
Le Smyrneen
Charles Tricon adlı bir Fransız tarafından yayınlanan gazete ayda bir defa olmak üzere İzmir'de çıkan ilk Fransızca gazetedir. Gazete ancak 11 sayı çıkabilmiş, Osmanlı hükümetinin aleyhine yayınlar yaptığından 11 Eylül 1824'te kapatılmıştır.
Le Levant
Mehmet Sırrı, Şevket Bilgin ve İzmirli Levantenlerden Michel Camberes tarafından 1918 yılının Kasım ayında çıkarılmaya başlanan Le Levant, aynı zamanda İzmir'de bir Türk gazeteci tarafından çıkarılan ilk fransızca gazetedir.
L'impartial
Sorumlu müdürü Simon Ru olan gazetenin yazarları S. Ru ve A.Viraki'dir. Gazetenin yazıhanesi Sponti pasajındadır.
Nea Simirni
Laz. A. Stamatiadis'in yönetiminde Gül Sokağı'nda basılan gazete bayramlar hariç her gün yayınlanmaktaydı.
Proodos
İzmir'de Giz mahallesinde (Yeorgios sokağında) yayımlanan gazetenin sorumlu müdürlüğünü Laz. A. Stamatiadis yapmıştır.
Spectateur Oriental
Alexandre Blacque tarafından 24 Mart 1821'de yayınlanan Spectateur Oriental, İzmir'in ilk Fransızca gazetelerinden biridir. Özellikle dış haberlerin geniş bir şekilde yer aldığı gazetede Blacque'in izlediği politika, dönemin Fransız politikasına uymadığı için Fransız Konsolosluğu gazeteyi kapatttırmak için çabalamıştır.
Dergiler
Aramak
Dil, edebiyat, musiki ve sanat dergisi olan Aramak, yayın hayatına 1 Nisan 1939'da başlamıştır. Ayda bir yayınlanan derginin neşriyat müdürü ise Cahit Tanyol'dur. İzmir Ticaret basımevinde basılmıştır.
Atlet
İlk sayısı 13 Ekim 1944 tarihinden itibaren sadece cuma günleri çıkan spor dergisidir. Sahibi Asım Şahingör, neşriyat müdürü Doktor Sami Faik Bartın'dır. İdarehanesi İkinci Beyler sokağında olup Bilgi matbaasında basılmıştır.
Ege Işıldağı
Derginin ilk sayısı 2 Aralık 1933 tarihinde yayınlanmıştır. Kendisini "Aylık fikir ve sanat mecmuası" olarak tanımlayan derginin sahibi ve neşriyat müdürü Refet Sadettin Bey'dir. Hafız Ali matbaasında basılmıştır.
Enternasyonel İzmir Fuarı
Fuar süresince haftada bir yayınlanan derginin ilk sayısı 20 Ağustos 1938'de yayınlanmıştır.
Ege'de Yeni Yol
"Her ayın ilk günü neşrolunur. Edebi, içtimal aile mecmuası" şeklinde tanımlanan derginin sahibi ve yazı işleri sorumlusu Avukat Bedri İlhan'dır. İlk sayısı Haziran 1935'te yayınlanan derginin idare yeri İzmir Ticaret Odası altında bulunan İtimat basımevidir.
Endüstri
Derginin kuruluş yılı 1914'tür. Derginin sahibi ve mesul müdürü İbrahim Pertev'dir. Endüstriyel, işçi ve teknisyenlere yönelik aylık bir dergidir.
Emekler
Dergi, 1940 yılının Aralık ayunda yayınlanmaya başlamıştır. Sahibi Fuat İbrişim olan derginin neşriyat müdürlüğünü İlhan Tınaz yapmıştır. Kendisini milliyetçi talebe, fikir ve edebiyat dergisi olarak tanımlayan Emekler, Bilgi matbaasında basılmıştır.
Ekonomi
Ayda bir çıkan, iktisadi ve ticari bir yayın olan Ekonomi dergisi, Kasım 1943'te çıkarılmaya başlanmıştır. İmtiyaz sahibi ve yazı işleri müdürü İsmail Özerk, idare müdürü Burhan Sunay'dır. İdarehanesi Büyük Kardiçalı Hanı No:43'tedir.
Fikirler
Fikirler dergisi İzmir Halkevi'nin yayını olarak 27 Ağustos 1931 tarihinde 15 günde bir çıkmak üzere yayınlanmaya başlamıştır. İzmir Sühulet matbaasında basılan derginin sahibi ve neşriyat müdürü Doktor M. Say, düzenleme sorumlusu ise Rıza Hiti'dir.
Güzelyurt Mecmuası
Her hafta pazartesi günü yayınlanan dergi siyasi, milliyetçi, cumhuriyetçi ve inkılapçı mecmua olarak bilinmektedir. Yayun hayatına 29 Ekim 1938 yılında başlayan derginin sahibi İbrahim Necdet Göker, yazı işleri müdürü Süleyman Günkurt, basım yeri ise Berrin basımevidir.
Güzel Günler
1931 yılında çıkarılmaya başlanan derginin imtiyaz sahibi Cumhuryet Halk Fıkrası namına Balıkesir Mebusu Hacim Muhittin (Çarıklı), neşriyat umum müdürü İzmir Ticaret ve Sanayi Odası İstihbarat ve Neşriyat Müdürü M.Zeki Doğanoğlu'dur.
Güneş
Gençlik, ahlak ve spor dergisidir. İlk sayısı 6 Mart 1944'te çıkan dergi, her pazartesi olmak üzere haftada bir kez yayınlanmıştır.
Halka Doğru Mecmusı
24 Nisan 1913 tarihinde basılmaya başlanan Halka Doğru Mecmuası haftada bir “Türk Yurdu” tarafından çıkarılmaktadır. “Edebi, ahlaki, ilmi halk mecmuası” olarak tanımlanan mecmuanın müdür ve mesulü Mahmud Celal olup basım yeri İzmir-Ahenk matbaasıdır.
İlk Adım
İzmir Amerikan Kız Koleji öğrencileri tarafından çıkarılan dergide Türkçe, İngilizce ve Fransızca olmak üzere üç dilde yazılar yer almaktadır. Derginin mesul müdürü Mehmet Ali Bey, editörü ise Fıtnat Zeki Bey'dir.
İzmir İşçi-Esnaf Birliği Bürosu
İlk sayısı 1935 yılında yayınlanan derginin sahibi CHP'dir. Dereli basımevinde basılan siyasi içerikli dergide, işçi ve esnafın sıkıntılarına ve parti içinde yapılan çeşitli etkinliklere yer verilmekteydi.
İzmir'de Köycülük
İlk sayısı 1944 yılında çıkan dergi, İl Köy Bürosu tarafından aylık olarak yayınlanmıştır. Dergi, Ege Bölgesi ve İzmir özelinde tarımsal sorunlara değinmektedir.
İzmir'de Yeni Yol
1 Haziran 1935 yılında yayınlanmaya başlayan dergi her ayın birinde yayınlanmıştır. Sahibi avukat Bedri İlhan olan dergi, İzmir İtimat basımevinde basılmıştır.
Kaynak
Kaynak dergisi yayın hayatına, 15 Ekim 1931'de başlamıştır. Her ayın 15'inde olmak üzere aylık yayınlanan "gençlik talebe mecbuasının", imtiyaz sahibi ve yazı işleri müdürü Ali Avni'dir.
Kültür
15 Günde bir çıkan "Kültür" dergisi yayın hayatına 28 Ekim 1933'te başlamıştır. "Edebi, terbiyevi, sosyal dergi" olarak tanımlanan dergi edebiyat incelemelerini de içermektedir. Sahibi ve yazı işleri müdürü Asım İ. Kültür, neşriyat direktörü Dr. Necati kip, idare müdürü ise Recep Bilge'dir.
Kovan
Aylık olarak yayınlanan Kovan Dergisi "Fikir, sanat, aktüalite" dergisi olarak bilinmektedir. İlk sayısı Ağustos 1943 tariginde yayınlanan derginin imtiyaz sahibi Besim Akımsar, neşriyat müdürü ise Rıza Hiti'dir. Yeniyol matbaasında basılmıştır.
Nevruz
İlk Türk edebiyat dergisi olan Nevruz, o dönem genç olan İzmir'li üç idealist genç, Halit Ziya (Uşaklıgil), Mustafa Reşit Bey ve Tevfik Nevzat Bey tarafından çıkarılmıştır.Toplam 10 sayı çıkarılan dergi, önceleri İzmir'de Vilayet matbaasının yetersizliğinden dolayı Ubeydullah Efendi'nin desteğiyle İstanbul'da basılmıştır. Derginin ilk sayısı 1 Mart 1300 (13 Mart 1884)'de çıkarılmış ve bu sayısında Nevruz'un ne amaçla çıkarıldığına dair açıklama yazısı yayınlanmıştır.
Nevsal-i İktisat
Aydın Vilayeti'nde tabiat, ziraat, ticaret ve iktisat konularında haberlerin yer aldığı Nevsal-i İktisat'ı çıkaranlar İzmir'de basılan Hizmet gazetesi muharrirlerinden Cevad Sami ve İzmir maarif ve muhasebe memuru Refiki Hüsnü Beyler'dir. Dergi İzmir Belediye dairesi karşısında bulunan Keşişyan matbaasında tab edilmiştir.
Okul Sesi
29 Ekim 1938'de yayınlanmaya başlanan derginin imtiyaz sahibi ve neşriyat amiri Hamdi Nüzhet Çançar'dır. Dergi, Halkın Sesi matbaasında basılmaktaydı.
Ondört Mart
1958 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Talebe Cemiyeti tarafından yayınlanmaya başlayan 14 Mart dergisi, tıbbi konulardaki gelişnmeleri ele alıyordu. Mizahi tarzda yazılar ve karikatürlerle süslenen derginin mesul müdürlük görevini Hikmet Öğütmen yapmıştır.
Ses
On beş günde bir yayınlanan Ses'in ilk sayısı 1 Eylül 1952'de çıkmıştır. Kendisini "radyo, musiki, edebiyat, sinema, moda, aktüalite dergisi" olarak tanımlayan derginin imtiyaz sahibi ve yazı işleri müdürü R. Şardağ, müessisi C. Tosunoğlu, teknik müdürü ise B. Talı'dır. Cahit Tosunoğlu matbaaasında basılmıştır.
Tiyatro
Yayın hayatına 1947 Ocak ayında başlayan ve aylık yayınlanan kültür, sanat, edebiyat dergisidir. Sahibi ve yazı işleri müdürü Turhan Dilligil'dir.
Yeşil Yurd
İlk sayısı 30 Ağustos 1938'de çıkan Yeşil Yurt bir gençlik, fikir ve edebiyat dergisidir. Sahibi ve umum yazı işleri müdürü Müfid Ramiz; neşriyat müdürü Hikmet Şahin olan derginin, idare yeri Tire'deki Yanık Konak'tır.
Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM) İzmir'in, kentsel-bölgesel kimliğini bir veri olarak kullanma yolunu açan her türlü yazılı, görsel, kartografik ve teknik içerikli arşivsel materyali (evrak, vesika, defter, makale, mühür, damga, fotoğraf, resim, gravür, kartpostal, minyatür, tablo vb.) bağış yoluyla alır.
Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi, yapılacak bağışları iki şekilde kabul etmektedir. Birincisi, herhangi bir şart öne sürülmeksizin arşivsel materyallerin sahiplik haklarıyla birlikte devri; ikincisi ise arşiv materyallerinin tümünün ya da bir bölümünün belirli bir süre halka açılmasını istememesi ya da orijinallerini alıkoyarak dijital kopya üzerinden kullandırması vb. şartlarla kuruma yapılan devirdir. Her iki durumda da, tarafların belirlediği doğrultuda bağış beyan belgesi doldurulmaktadır. Orijinal bağışlar için APİKAM tarafından kurulan "Değer Tespit Komisyonu" kararı ve onayı gerekmektedir. "Değer Tespit Komisyonu" bağışı yapılan arşivsel materyalin, kabulü ve reddi konusunda yetkilidir.