Değerli yazar ve araştırmacılar,
Sizleri 15, 16, 17 Aralık 2022 tarihleri arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Arşivi ve Müzeler Şube Müdürlüğü (APİKAM) tarafından düzenlenecek İzmir’in Yüz Yılı Sempozyumu’na davet etmekten mutluluk duyarız.
Düzenlenecek sempozyumla İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun yüzüncü yılında kentin tarihsel süreçte yaşadığı değişim ve gelişimin izleri sürülecek, bunun için farklı disiplinlerin karşılaşmaları sağlanacak, konular tarihsel bağlamları ve kökenleriyle ortaya çıkarılacaktır.
Sempozyum, İzmir’in 100 yıllık inşasına odaklanacaktır. Bu 100 yıl değerlendirilirken, kentin aynı zamanda yaklaşık iki yüz yıl önceden başlayan modernleşme serüvenine bakılacaktır. İzmir’in izi sürülürken, dönüşüm süreçleri bu verimlerle anlaşılmaya çalışılacak, çeşitli sanat disiplinlerine kentin ev sahipliği, o disiplinin bakışına ve yöntemlerine ilişkin kazılarla, gün yüzüne çıkarılacaktır.
İzmir’in kurtuluşundan bugüne geçen zaman dilimini merkez alsa da önceki yüzyılların değerlerini, birikimlerini kültürel devamlılık bağlamında dikkate alan bildiriler sunulması beklenmektedir.
Böyle bir çerçeveden İzmir’e bakarken beklenti, tarihsel bilginin tekrarı ve dökümünden çok yazarların özgün bakışlarını ve birikimlerini ortaya koymaları; bildirilerini yeni düşünceler, yaratımlar için bir olanak mekânı olarak tasarlamaları; kentin barışa, bir arada yaşamaya katkısını da güçlendiren bir dil ve söyleyişe sahip olmalarıdır.
Bu bakışı güçlendiren yöntemlerle Siyasetten iktisata bir kenti anlamak, kimlik, değerler ve bellek, nüfus ve göçler, toplumsal hareketler, kentteki toplumsal cinsiyet dinamikleri, mimarlık kültürü ve planlama, kentsel değişim ve dönüşüm, spor, müzik, edebiyat, sanat ve eğlence kültürü, gündelik hayatın gelişimi ve kentin değişen sembolleri, kentin eğitim ve sağlık stratejileri, kültürel çalışmalar, yerel yönetimler ve sürdürülebilir kent politikaları, şehrin mimarlık kültürü ve mimari miras, kent bileşenleri ve toplumsal dönüşümler, afetler ve afet yönetimi, kentin coğrafi özelliklerine bağlı ekonomik, ekolojik, kültürel dinamikleri ve özellikleri, arkeolojik mirasın korunması, ortaya çıkarılması ve günümüze taşınması gibi farklı disiplinleri içeren bu ve benzeri konu başlıkları sempozyumun kapsamını ve konu başlıklarını oluşturacaktır.
* Her bildiri için bir kişi olmak koşuluyla, yol ve konaklama masrafları kurumumuz tarafından karşılanacaktır.
Amaç
Bir kenti düşünmek, insanın tarihsel bir süreklilik içindeki dönüşümlerine, değişim ve kırılma noktalarına da bakmayı gerektirir. Kimlik ve aidiyetler işin içine girer; kaçınılmaz olarak da bellek... Mekânlara bıraktığımız izlerden, hatıralarla bir ortak bellek oluşturuyoruz. Bir yerde yaşamaktan bir yerli olmaya geçmenin farkındalığı, ortak duyuş, yaşayış, gelecek tahayyülüne dayalı. Ortaklaşma, katılım üzerinden yaşadığımız yerle aramızdaki aidiyet ilişkisini kuruyoruz. Bu ilişkinin kentin tüm bileşenleriyle güçlü biçimde kurgulandığı, yönetildiği ve yaşandığı yerlerde tekilliklerden çokluklara kent kendi rengini, kimliğini edinmiş oluyor. Mahallelerin bazen katı bazen muğlak sınırları, çember içinde kendi üzerine kapanmış grup / cemiyet ilişkileri; kentiniz bütüncül bir kimliğe sahipse, ortak yaşamın refaha yüzü dönük kentli üretim ilişkilerini yaratıcı bir biçimde kurmuşsa aşınmaya, silinmeye başlar. Bunun sonucu geçişler ve geçirgenlikler, serbest dolaşım ve akış içinde birbirini tanıyan, önyargısız kabullerle birbirleriyle etkileşen dinamik bir topluma dönüşürsünüz. Burada tahayyülün gerçeğe dönüşmesine dair bir gayret söz konusudur. Yüzü yaşama ve canlılığa, üretime ve yaratıcılığa dönüktür böyle kimlikli bir şehrin.
İzmir, belli tarihsel dönemlerde yaşadığı doğal afetler, tarihi felaketler sonucunda birçok kez yeniden kurulmak zorunda kalmış merkezlerden. Coğrafi konumu nedeniyle bir geçiş kapısı olma özelliği de taşıyan dünyanın eşsiz liman kentlerinden. Tarihin farklı dönemlerinde dinamikleri, kendine özgülüğü, sürdürdüğü, dönüştürdüğü özellikleri ile Cumhuriyet Modernleşmesinin önemli merkezlerinden.
Kurtuluşun 100. yılında, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Arşivi ve Müzeler Şube Müdürlüğü (APİKAM), üstlendiği misyon doğrultusunda geçen yüzyılda kentin vardığı yeri, dönüşümlerini ve gelecek tahayyüllerini anlamak, tartışmak, araştırmak ve sorgulamak amacıyla bir sempozyum gerçekleştirecektir. Bu sempozyum, kentin yüz yılına tüm zamanlarının maddi-manevi mirasının verimlerini dikkate alarak bakmayı ve “geleceğe nasıl bir İzmir ve İzmirlilik taşımalıyız” sorusuna yanıtlar aramayı amaçlamaktadır.
Konu ve Kapsam
Cumhuriyet Modernleşmesini yüz yılı içinde sorgulamak istediğimizde bakacağımız önemli kentlerden biri kuşkusuz İzmir’dir. Kozmopolit bir yapıya sahip İzmir gibi “çoğulcu kentler”e ilişkin yapılan çalışmalar, farklı disiplinlerle kamusal alanları ve ağları irdelemeyi gerektirir. İzmir’in 100 yılını anlamak, bir anlamda ülkenin ulus inşa sürecine yakından bakmak anlamını da taşımaktadır. Bu bakışla, disiplinler arası temaslar, karşılaşmalar ile ancak kente dair bütüncül bir anlatı kurulabilir. Bu nedenle düzenlenecek sempozyum olabildiğince geniş bir kavramsal çerçeveden ve disiplinler arası yaklaşım ve karşılaşmalarla kente yüzyılı içinden bakmayı deneyecektir.
Siyasetten iktisata bir kenti anlamak; kimlik, değerler ve bellek, nüfus ve göçler, toplumsal hareketler, kentteki toplumsal cinsiyet dinamikleri, mimarlık kültürü ve planlama, kentsel değişim ve dönüşüm, müzik, spor, edebiyat, sanat ve eğlence kültürü, gündelik hayatın gelişimi ve kentin değişen sembolleri, kentin eğitim ve sağlık stratejileri, kültürel çalışmalar, yerel yönetimler ve sürdürülebilir kent politikaları, şehrin mimarlık kültürü ve mimari miras, kent bileşenleri ve toplumsal dönüşümler, afetler ve afet yönetimi, kentin coğrafi özelliklerine bağlı ekonomik, ekolojik, kültürel dinamikleri ve özellikleri, arkeolojik mirasın korunması, ortaya çıkarılması ve günümüze taşınması gibi farklı disiplinleri içeren bu ve benzeri konu başlıkları sempozyumun kapsamını oluşturacaktır.
Düzenleme Kurulu
Bilim Kurulu
Özet Gönderimi İçin Son Tarih : 7 Ekim 2022
Özet Değerlendirme Sonuçlarının Açıklanması : 21 Ekim 2022
Sempozyum Tarihi : 15-16-17 Aralık 2022
Sempozyum, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Arşivi ve Müzeler Şube Müdürlüğü (APİKAM) tarafından 15-17 Aralık 2022 tarihlerinde İzmir’de düzenlenecektir. Sempozyumun dili Türkçedir. Sempozyum, yurtiçinden konuyla ilgili akademisyen, araştırmacı ve sanatçıların katılımına açıktır. Sempozyumda sunulacak bildiri önerilerinin, çalışmanın amacı, yöntemi ve ana fikrini içeren en az 500 kelimelik özetlerinin 07.10.2022 tarihine kadar izmirinyuzyili@apikam.org.tr mail adresine ekli dosya olarak gönderilmesi gerekmektedir. Bildiri önerileri, sempozyum konuları, kullanılan yöntemin uygunluğu ve çalışmanın özgünlüğü dikkate alınarak Bilim ve Düzenleme Kurulu Üyelerince değerlendirilecektir. Kurul üyelerinin yapacağı değerlendirmeler, 21.10.2022 tarihinde tamamlanarak, öneri sahiplerine bildirilecektir. Sempozyumda görüşmek üzere.
Özetler;
“Özet Gönderim Formu” doldurularak konu başlığı girilerek izmirinyuzyili@apikam.org.tr mail adresine gönderilecektir.
Özet Gönderim Formu için tıklayınız.
- Yazılar, A4 boyutunda Microsoft Word uyumlu programda Times New Roman veya Baskerville yazı karakterinde yazılmalıdır.
- Başlık, 12 punto, regular (normal) ve küçük harf olmalıdır. Başlık ortadan hizalı olmalıdır. Metinde ana ve ara başlıklar kullanılabilir. Metin içindeki ana başlıklar 10,5 punto, küçük harf ve bolt (koyu) olarak sola hizalı; ara başlıklar 10,5 punto, koyu (bolt) ve küçük harf yazılmalı, sola hizalı olmalıdır. Başlıklar ve paragrafların arasında 6 nk aralık bırakılmalıdır.
- Yazar adı ve soyadı, ana başlığın altına 12 nk aralık bırakıldıktan sonra 11 punto regular (normal), küçük harf ve ortaya hizalı olarak yazılmalıdır. ( * ) işareti ile sayfanın altına unvan, üniversite, fakülte, bölüm, şehir/ülke, e-posta ve ORCID bilgileri 8,5 punto olarak verilmelidir.
- Metin, 10,5 punto, iki yana dayalı olmalıdır. Üstten: 2,5 cm, alttan: 2,5 cm, sağdan: 2,5 cm, soldan: 2,5 cm boşluk bırakılmalıdır. Satır aralığı tam aralık 12 nk olmalıdır. Paragraf araları 6nk, paragraf girintisi olmayacaktır. (Metin içinde yer alan görseller ve ekler için satır aralığı birden çok, 1,15 nk olmalıdır.)
- Üstbilgi-Altbilgi, makalenin ilk sayfasında olmayacak şekilde üstbilgi kısmında çift sayfaya yazarın adı ve soyadı; tek sayfaya makalenin anlamlı kısaltılmış hâli küçük harfle, 11 punto yazılmalıdır. (Yayın Takip Sistemi üzerinden yapılacak başvurular esnasında sisteme yüklenen makalelerin -PDF ve Microsoft Word formatında- üst bilgi kısmında yazar ismi olmamasına dikkat edilmelidir.)
- Sayfa numaraları, makalenin ilk sayfasında yer almayacak şekilde, üstbilgi içinde sağ ve sol üst kenara 8 punto olarak yerleştirilmelidir.
- Alıntılar, 5 satırı geçtiğinde paragraf girintisinden 1 cm içeriden başlatılmalı, tırnak Yayın İlkeleri ve Başvuru Şartları 381 içinde metne göre 1 punto küçük düz olarak yazılmalıdır. 5 satırdan az olan alıntılar metin içerisinde italik olarak verilir. Vurgulanması gereken ifadeler de italik yapılır.
- Dipnotlar, 8,5 punto tam aralık yazılmalıdır. Hizalaması iki yana dayalı ve paragraf girintisi 0.5 cm olmalıdır. Dipnot ayraç çizgisi olmamalıdır. Metindeki atıflar sayfa altında dipnot şeklinde 1’den başlayarak numaralandırılmalıdır. Bunun dışında metin içinde atıf yapılmamalıdır. Dipnotlarda kaynaklar verilirken, kitap ve dergi ismi italik olmalı, makale isimleri tırnak içerisinde, düz olarak verilmelidir. Dipnotlarda, ilk geçtiği yerde kaynak künyesi tam olarak verilmeli, daha sonra age., agm., veya agt. gibi yazarın belirlediği kısaltmalarla yazılmalıdır. Bir yazarın birden fazla kitap ve makalesi kullanılıyorsa ikinci eserin ilk kullanımından sonra, yazarın soyadı, sonra kitap veya makalenin tam veya kısaltılmış adı verilmelidir. Çok yazarlı kaynakların ilk geçtiği yerde yazarların tümü yazılmalı, daha sonrakilerde kısaltarak verilmelidir.
Dipnot Örnekleri:
Kitaplar İçin:
Halil İnalcık, Osmanlı İmparatorluğu-Klasik Çağ, 1300-1600, çev. Ruşen Sezer,
Yapı Kredi Yayınları, İstanbul 2009, s.115.
Sonraki atıflarda: İnalcık, age., s. 123.
Yazarın birden fazla eseri olması halinde, sonraki dipnotlarda: İnalcık, Klasik
Çağ, s. 123.
Makaleler İçin:
İsmail Hakkı Uzunçarşılı, "Osmanlılarda İlk Vezirlere Dair Mütelaea",
Belleten, C III/S. 9[veya III/9] (1939), s. 101.
Sonraki atıflarda:
Uzunçarşılı, agm., s. 101.
Yazarın birden fazla makalesi olması halinde, sonraki dipnotlarda:
Uzunçarşılı, "Osmanlılarda İlk Vezirlere dair Mütelea" s. 101.
(Ansiklopedi maddeleri ve Kitap bölümlerinde Makaleler için yukarıda belirtilen
atıf usül örnekleri geçerlidir.)
- Kaynaklar: Makalelerde kullanılan kaynak ve araştırmalar makale sonunda bu
başlık altında gösterilmelidir. Kaynaklar, bu başlık altında yeni bir sayfadan
başlamalı ve 10,5 punto yazılmalıdır. Sadece metin içinde atıfta bulunulan
kaynaklar yer almalı ve yazarların soyadına göre alfabetik olarak
düzenlenmelidir.
Kaynaklar İçin Örnekler:
Kitaplar İçin:
İnalcık, Halil, Osmanlı İmparatorluluğu- Klasik Çağ, 1300-1600, çev. Ruşen
Sezer, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul 2009.
Kütükoğlu, Mübahat S., Osmanlı'nın Sosyo-Kültürel ve İktisadi Yapısı, TTK
Yayınları, Ankara 2018.
Makaleler-Ansiklopedi Maddeleri ve Kitap Bölümleri İçin:
Uzunçarşılı, İsmail Hakkı, "Osmanlılarda İlk Vezirlere Dair Mütalea",
Belleten, C III/S. 9 [veya III/9] (1939), s. 99-106.
İnalcık, Halil, "Rumeli", İslam Ansiklopedisi, C 8, Türkiye Diyanet
Vakfı Yayınları, İstanbul 2008, s.232-235.
Özergin, Kemal, "Rumeli Kadılıkarı'nda 1078 Düzenlemesi", İsmail Hakkı
Uzunçarşılı'ya Armağan, TTK Yayınları, Ankara 1976, s. 251-310.
(Türk Tarih Kurumu Makale Yazım Kuralları Esas Alınmalıdır)
Sekreterya : 0 232 293 39 00-01
Adres : Şair Eşref Bulvarı No: 1/A Çankaya/İZMİR